ZİNYA ÇİÇEĞİ (Zinnia elegans)

Halk arasında ‘Kirli Hanım Çiçeği’ olarak bilinen Zinya (Zinnia), park ve bahçeleri renga renk süsler. Bakımı oldukça kolay bir bitkidir.

ZİNYA (KİRLİ HANIM ÇİÇEĞİ) ÖZELLİKLERİ

Halk arasında kirli hanım çiçeği olarak ta bilinir. Papatyamsı bu bitkinin neredeyse her rengi mevcuttur. Yaz boyunca çiçekleri açmaya devam eder.

ZİNYA ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL YAPILIR?

Zinya çiçeği tek ve çok yıllık türlere sahiptir. Dayanıklı bir bitkidir. Güneşli, nemli, verimli, iyi drene edilmiş olan topraklarda yetişirler. Sıcak iklimde yetişmeyi çok severler. Fakat birçok yerde uyum sağlayabilen bitkiler olduğu için ülkemizde parklarda çok sık rastlayabilirsiniz.

ZİNYA ÇİÇEĞİ TOHUMLARI

Tohumdan rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Zinya tohumları yüzeye belli aralıklarla dikilir. Tohumların doğrudan güneş ışığına maruz kalmamaları için hafifçe toprak ile yüzeyleri örtülür. Tohumları, toprağın yeteri kadar sıcak olduğu ve don ihtimalinin olmadığı dönemlerde ekilirse filizlenme süresi bir o kadar hızlı gerçekleşir. Tohumlarının çimlenme süresi yaklaşık olarak 10 – 14 gündür.

ZİNYA ÇİÇEĞİ SULAMASI

Sulaması toprak kurudukça yapılmalıdır. Sulamasını yaparken suyun bitkiye değmemesine özen gösterilmelidir. Sadece toprağına sulama yapılmalıdır. Eğer bitki yapraklarına değerek sulama yaparsanız bazı hastalıklara davetiye çıkarmış olursunuz.

ZİNYA ÇİÇEĞİ BAKIMI PÜF NOKTALARI

Zinya bol güneş seven, tek yıllık bir bitkidir. Organik maddece zengin ve yazları hafif nemli topraklarda sağlıklı gelişim gösterir.

Sıcak bölgelerde, mart ve mayıs aylarında tohumları üretim alanına ekerek yetiştirebilirsiniz.

Tohumdan elde ettiğiniz fideler 15 günde filizlenir. Boyları 10 santimetreye gelince, küçük keselere ya da plastik saksılara geçirin. Nisan ayı içinde bahçenize ya da saksılarınıza dikebilirsiniz. Mayıs ayında direkt toprağa ekebilirsiniz.

Sarıdan koyu kırmızıya bütün renkleri içerir. Kesme çiçek olarak da kullanabilirsiniz. Bol tomurcuk vermesini istiyorsanız, kuru çiçeklerini kesip atın. Böylece çiçeklenme daha uzun sürecektir.

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR