Yeni Dikilen Fidanlara Hangi Gübre Verilir?

 

Fidan dikimlerinde genellikle üreticiler gübre uygulamamakta veya yanlış gübre kaynakları kullanmaktadır. Yeni dikilen fidanlardan iyi bir gelişim veya yüksek performans alabilmek için zengin bir koşul oluşturulması gerekir. Bu sebeple yeni tesis edilen bahçelerde tesis gübrelemesi mutlaka yapılmalıdır.

 

 

Tesis gübrelemesi için verilmesi gereken temel besin elementleri fosfor ve potasyumdur. Fosfor kök gelişimini arttırır. Fidanın tutunmasını sağlar. Diğer önemli element ise potasyumdur. Potasyum, bitki dokularının sağlamlaşmasını, soğuk hava koşullarına, hastalıklara direnç göstermesi için verilmesi gerekiryor. Yeni dikilen fidanların bulunduğu toprağa tutunması, gelişmesi için bu iki element gereklidir. Sürgünlerin dayanıklı olması kök gövde denge oranın sağlanması için ilk yıl yüksek dozlu azotlu gübre verilmesi tavsiye edilmez.

 

Yeni dikilen bahçelerde toprak yapısı özellikleri nedeniyle bitkilerde sararmalar oluşabilir. Bunun temel nedeni demir ve çinko eksiklikleri kaynaklı yaşanmaktadır. Çözüm olarak içeriğinde demir ve çinko ihtiva eden kompoze gübreler kullanılacağı gibi alternatif olarak bu iki elementin gübre formları da kullanılabilir.

 

Bunun yanında çözücü, pH düşürücü ürünlerde kullanılabilir. Son dönemlerde üreticilerin hümik ve fulvik asit kullanımı yaygınlaşmaktadır. Toprak analizinde yeterli düzeyde ve alınabilir bu iki mikro element bulunmuyorsa humik ve fulvik asit veya pH regulatörlerinin kullanılması da demir ve çinko alımını kolaylaştırır.

Sözü edilen Fosfor ve Potasyumun yanında tesis gübrelemesinde dikkate alınması gereken ayrıca demir ve çinko gübreleridir.

Kısıca bu gübrelerin fidan çukuruna veya banta uygulanarak daha hızlı fidanın tutunumu sağlanacağı ve bitki gelişimi daha iyi olacağından kullanılmasında fayda olacaktır. 

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR