Dolu Zararı Olan Bahçelerde Tedavi İçin Nasıl Bir Yol İzlenebilir

Dolu yağışları ürün döneminde çiftçilerin korkulu rüyalarından biridir ve gerçektende oldukça büyük ekonomik kayıplar yapabilmektedir.  Bu zarar yağışın süresi, yağan dolu tanelerinin büyüklüğü, bitkinin dönemi gibi faktörlere göre değişmektedir.

Dolu Yağışlarında Meyve Bahçelerinde Zarar Şekli

Dallarda yırtılma, ezilme, meyvede yine aynı şekilde ezilme, meyve döküme, yapraklarda yırtılma, sürgünlerde kırılma gibi bitkinin bulunduğu döneme göre oldukça şiddetli kayıplar yaratır.

Dolunun Etkili Olduğu Bahçelerde Neler Yapılabilir.

Öncelikle ezilmiş veya yırtılmış dallarda aşı macunu ile yara yerleri kapatılması hastalık, ve zararlı girişlerini engellemesi için faydalı olur.

İnce dallar kesilip uzaklaştırılabilir. Taze olduklarından daha fazla hastalık ve zararlı girişlerine açık olabilmektedirler.

Yaprak ve meyvede oluşan yırtılmalara, ezilmelere önlem olarak fungusit uygulaması hastalık bulaşmalarını engellemesi açısından fayda sağlayacaktır.

Bitki aldığı yaraları iyileştirmek için enerji harcayacaktır bu sebeple bir miktar dengeli gübre uygulaması faydalı olur.

Şu bir gerçek, tarım iklimin etkisi altında oldukça riskli bir faaliyet ve büyük bir emekle, umutlar barındırarak yürütülür. Ne yazık ki her sene dolu yağışları çeşitli düzeylerde kimi çiftçiler için büyük zararlar oluşturur. Umuyoruz bu yazıyla bir nebzede olsa, zarar gören ve gelecekte bu risk altında üretim yapan çiftçilerimize yol göstermiş olalım.

tofidas.com tarım destek ekibi

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR